sâmbătă, 5 noiembrie 2016

Clinton sau Trump? La ce sa ne asteptam?












Politica externa

In politica externa, Clinton este in general pe linia lui Obama, desi este mai dispusa la interventii militare. Ea doreste reevaluarea completa a politicii fata de Siria, dar a exclus trimiterea de trupeamericane in Irak si Siria.

Trump doreste resetarea intregii politici externe a SUA, conform sloganului "America First" (Mai intai America). El a afirmat ca aliatii Statelor Unite, cum ar fi statele europene membre NATO si Japonia, sa plateasca pentru protectia militara americana. Angajamentele militare americane ar trebui reduse, iar lupta impotriva terorismului ar urma sa fie intensificata. Trump il apreciaza pe presedintele rus Vladimir Putin.

Clinton este pentru inchiderea inchisorii de la Guantanamo si este impotriva torturarii suspectilor de terorism; Trump este de parere ca trebuie folosita in continuare inchisoarea din Cuba, iar waterboarding-ul - tortura prin simularea inecului - ar trebui permis.

In 2012, Clinton - la vremea respectiva secretar de stat - a numit Tratatul Trans-Pacific /TTP) "standardul de aur" al tratatelor comerciale. In campania electorala, ea a cedat extremei stangi a Partidului Democrat si afirma ca se va opune tratatului, care inca nu a fost ratificat, si ca nu va semna niciun acord defavorabil Statelor Unite.

Trump nu doreste niciun fel de tratate de liber schimb, despre care afirma ca duc la pierderea de locuri de munca in America. Tratatul trilateral NAFTA intre Canada, SUA si Mexic este dupa parerea sa "cel mai prost acord comercial din toate timpurile".

TTP si TTIP (tratatul transatlantic pentru investitii si comert in curs de negociere intre SUA si UE) nu vor fi aplicate sub o eventuala presedintie Trump. Linia sa este departe de a Partidului Republican, care sprijina traditional deschiderea pietelor. Candidatul este critic si fata de relatiile comerciale cu China, care "jefuieste" Statele Unite prin politici comerciale neloiale.

http://www.ziare.com/international/alegeri-sua/patru-zile-pana-la-alegerile-cruciale-din-sua-cum-va-arata-lumea-daca-va-castiga-clinton-sau-trump-1442272, sursa Agerpres.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu