joi, 30 iulie 2020

Covid 19,,responsabil" de abuz!


   Cu tot respectul pentru munca și efortul depus de cei însarcinați cu prevenirea și combaterea bolilor, nu pot să nu remarc și excesul de zel al unora, care prin depășirea competentelor profesionale și a atribuțiilor de serviciu, fac presiuni, propun, dispun sau impun, măsuri care nu au temei legal.

    Niciunde în Legea nr.136 din 2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, nu se regăsește sintagma de ,, contact la contact”, sintagma invocată de unii pentru a justifica impunerea carantinării membrilor de familie ai unui contact direct cu o persoană confirmată, domiciliați la aceeași adresă și verificarea prezenței acestora la domiciliu, de către organele de control competente. Cu toate că, în aceeași lege, nu sunt dispoziții legale privind obligativitatea carantinării membrilor de familie ai unui contact direct, dar și a faptului că DSP-ul infirmă că ar fi dat dispoziții în acest sens, ,,cineva” a dispus totuși că aceștia să fie verificați zilnic de organele de control.

    Lăsând la o parte lozincile populiste gen ,,preocuparea permanentă pentru binele cetățeanului și al comunității….bla,bla,bla”, măsurile impuse nu trebuie să fie luate în afara cadrului legal pentru că astfel nu este altceva decât o ilegalitate, un abuz de putere, o încălcare a drepturilor și libertăților cetățenești, ba mai mult, privare de libertate.

    Da știu, vor fi unii care vor spune ca e normal cât timp locuiești împreună cu persoana carantinată, dar atenție neconfirmată, sau mai degrabă chiar cu rezultat negativ la test. Măsurile ce se cer luate în astfel de situații, sunt măsuri de protecție și de bun simț, luate personal de fiecare în parte. Discuții contradictorii pot fi multe și nu vreau să divaghez.

    Ce vreau să scot în evidență este faptul că măsurile impuse care exced legii, luate ca urmare a necunoașterii legii, ca urmare a colaborării defectuoase între reprezentanții instituțiilor competente în a gestiona această criză sau poate chiar din lipsă de profesionalism, pot genera numeroase neplăceri cetățeanului de rând. Nemo censetur legem ignorare“, este o veche expresie latină care denumeşte principiul aplicabil în prezent în dreptul penal, potrivit căruia necunoaşterea sau cunoaşterea greşită a legii nu înlătură obligaţia persoanelor de a se conforma legii şi de a răspunde pentru încălcarea ei.

    Ca atare sper că pentru persoanele care au generat astfel de situații să vină și răspunderea, că de scuze nu poate fi vorba.