vineri, 23 martie 2018

La muncă derbedei!


    An de an, din 2010 încoace și nu numai, guvernanții și politicienii care i-au susținut s-au întrecut în văicăreli și lamentări, cum că nu sunt bani la buget, că economia nu merge, că anteriorii guvernanți au cheltuit aiurea banul public și au lăsat adevărare găuri negre în bugetul statului, de crăciun ne fac cadou tot felul de ordonanțe referitoare la măsuri fiscal bugetare. După ce te taie toate apele citind preambulul ordonanțelor, scris cu cuvinte meșteșugite, termeni elevați, pe care cu siguranță toți muritorii îi înțeleg și care ne descriu sumbra situație a finanțelor românești care te duc cu gândul la vorba unui clasic în viață cum că se „ scufundă planeta ”, constați că sunt restricții, suspendări, prorogări, neacordări de drepturi, doar pentru cei care muncesc. 
   Nu am văzut nimic despre tăierea ajutoarelor sociale pentru trântori sau simulanți, adevărata cauză a destabilizării sistemului de pensii. Mai nou vor trebui plătiți și deținuții pentru condițiile improprii din detenție, dar asta nu ar fi o problemă atâta timp cât ați făcut economii din neplata orelor suplimentare ale polițiștilor și angajaților din penitenciare precum și a neplății ajutoarelor la trecerea în rezervă a acestora. Nu am văzut nimic despre creșterea colectării de taxe și impozite, despre confiscarea averilor dobândite fraudulos, despre eficientizarea cheltuirii banului public, despre eliminarea pensiilor inventate sau despre creșterea absorbției fondurilor europene. Domnilor aleși, când mergem la vot, mergem să ne alegem niște lideri care să se preocupe de creșterea nivelului de trai în toate componentele sale. 
  Nu ne alegem șefii sau stăpânii. Vremea sclavagismului, feudalismului sau a fanariotismului au apus demult. Când veți respecta legea? Când nu vă veți mai prevala de ordonanțe care să vă acopere impotența și incapacitatea de a obține venituri la buget și implicit de a pune în plată drepturile legale? Când nu ne veți mai minți și vă veți onora promisiunile electorale? Când îi veți respecta pe cei care muncesc, fără discriminare? Când nu veți mai taia de la unii ca să vă lăudați că dați la alții? 
   Adevărații lideri tac și fac. Steven Covey spunea, „ceea ce faci are o importanta mult mai mare decat ceea ce zici", închei cu îndemnul marelui Adrian Păunescu „La muncă, derbedei, că trece anul Şi vin ăilalţi şi-o să vă ia ciolanul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu